Optimizacija spletnih strani s SEO orodji 1
Optimizacija spletnih strani s SEO orodji 1

Izjemno pomemben dejavnik za dobre rezultate v Googlu

Optimizacija spletnih strani z SEO orodji

SEO optimizacija spletnih strani je danes izjemno pomembna, saj s pomočjo SEO optimizacije dosežemo, da spletno stran ali trgovino brskalniki uvrščajo visoko med rezultate iskanja. Vendar je to v res veliki konkurenci, težko doseči. Pri tem je SEO (search engine optimization) tisti, ki vam lahko to omogoči. Optimizacija spletnih strani je s SEO orodji enostavnejša in lažja.

Kako uspešno načrtovati optimizacijo - SEO strategijo

Tudi če poznate in razumete osnove delovanja brskalnikov in iskalnikov ključnih besed, ni nikoli enostavno deseči, da vas uvrstijo na prvo stran, kaj šele na prva mesta na njej. Marsikaj je potrebno upoštevati, razmisliti, načrtovati, da ste pri tem uspešni. Spodaj so našteta SEO orodja s katerimi lahko od prvega dne poskrbite, da boste na brskalnikih visoko uvrščeni. To se ne bo zgodilo čez noč, potrebno bo nekaj časa, ampak vedeli boste vsaj, da ste na pravi poti že od vsega začetka.

Pomebno je, da v svojo marketinško strategijo na spletu vključite analizo spletnih strani in planiranje ključnih besed. Preden začnete, morate odgovoriti na tri vprašanja:

 • Kaj že veste o SEO in kaj se morate še naučiti
 • Kaj ste v preteklosti že naredili v povezavi s SEO-om
 • Ali ste na vaši strani že opravili On-site optimizacijo in odpravili Google SEO napake
 • Katera SEO orodja lahko uporabite, da si izboljšate vašo uvsrtitev na brskalnikih

9 SEO orodij, ki vam bodo pomagala pri uspešni optimizaciji spletnih strani

1. AuthoritySpy

Zanimivo ime skriva izredno uporabno orodje za hiter in učinkovit pregled kaj obstaja, kdo obstaja, kdo je uspešen na posameznem področju na spletu. Kratek opis AuthoritySpy:

Najboljši program za iskanje in analiziranje najbolj vplivnih ljudi, podjetij in blogov na spletu!

Če želite na vašem področju poiskati najboljh vplivne, najbolj uspešne ljudi, podjetja ali trgovine, če se želite z njimi povezati ali jim slediti, potem vam bo AuthoritySpy zelo skrajšal in poenostavil iskanje. Zelo uporabno je dejstvo, da podatke zbira iz res različnih spletnih virov, ki vključujejo vsaj Twitter, Facebook, Google +, Klout, AllTop in mnogo drugih. Namesto vas bo AuthoritySpy poiskal potrebne podatke in informacije.

Optimizacija spletnih strani s SEO orodji 3

Če želite na vašem področju poiskati najboljh vplivne, najbolj uspešne ljudi, podjetja ali trgovine, če se želite z njimi povezati ali jim slediti, potem vam bo AuthoritySpy zelo skrajšal in poenostavil iskanje. Zelo uporabno je dejstvo, da podatke zbira iz res različnih spletnih virov, ki vključujejo vsaj Twitter, Facebook, Google +, Klout, AllTop in mnogo drugih. Namesto vas bo AuthoritySpy poiskal potrebne podatke in informacije.

2. Buzzstream

Bi radi dosegli dobre povezave (link-e) na vašo spletno stran? Buzzstream je odlično oordje, ki vam to omogoča na enostaven in razumljiv način. Pomaga vam pri boljšem zunanjem dosegu (outreach), ki je hkrati tudi bolj oseben. Predvsem vam bo pomagal preprečiti, da bi vaša obvestila končala med spam-i. Več časa boste lahko posvetili izgradnji povezav, namesto, da boste čas izgubljali z analizami spremljanjen različnih tabel.

Optimizacija spletnih strani s SEO orodji 4

Če želite preveriti kakšne možnosti obstajajo na spletu, spremljati kako napredujejo vaše povezave, kako dobro je ocenjena vaša stran, kako dobro ste povezani v vplivnimi stranmi na vašem področju: boljšega orodja kot je Buzzstream ne boste našli. V kolikor razmišljate o uporabi SEO orodij in ne boste uporabili vseh predlaganih, potem je Buzzstream tisti, ki ga nikakor ne izpustite. Ne bo vam žal.

3. Help a Reporter Out ali HARO

Ni važno ali ga imenujete  z daljšim imenom ali s kratico, važno je, da ga uporabljate v svojo korist. HARO pravzaprav ni SEO orodje, saj je namenjen novinarjem. Zato ga velikokrat spregledamo. Ampak v resnici si želimo biti del informacij, ki jih novinarji najdejo, preberejo, spremljajo in predvsem uporabijo.

HARO deluje na zelo enostaven način. Najprej se registrirate in vpišete nekaj osnovnih informacij o vašem podjetju, strani, trgovini. Nato vsak dan prejmete tri e-sporočila, ki vsebujejo medijske povezave. Ko najdete tiste, ki so za vas ustrezne, se lahko kot vir predstavite novinarjem. Če boste pri tem uspešni in se boste z novinarji uspešno povezali, boste lahko odgovarjali na njihova vprašanja, dajali informacije, podatke o tem kar jih zanima.

 

Zakaj je to koristno?

 • Vaše ime, ime podjetja, trgovine je ponavadi na ta način vključeno v članek ali novico in s tem pripomore k vaši prepoznavnosti ali prepoznavnosti vaše znamke
 • Večinoma (vendar to ni nujno) je vključena tudi povezava (link) na vašo spletno stran

S stališča SEO sta obe zgornji dejstvi čisto zlato. HARO lahko uporabljate zastonj.

KONTAKT

Lahko pomagamo?

Poskrbeli bomo, da bo vaša stran popolnoma optimizirana!

4. Linkody

Veliko časa ponavadi posvetimo temu, da pridemo do povezav nazaj na našo spletno stran ali trgovino. Ampak pri tem pogosto ne vemo zagotovo katere strani so res povezane z našo in ali kdaj to povezavo (link) izgubimo, ne da bi vedeli. Odgovori na taka vprašanja nam ponavadi vzamejo ogromno časa in tudi takrat so velikokrat nezanesljivi ali zelo pozni. Linkody nam pri tem pomaga.

Linkody nas obvesti kdaj smo dobili ali izgubili povezavo (link). Poleg tega dobimo tudi informacijo o datumu spremembe, statusu, URL naslovu in pristajalni strani (landing page).

Optimizacija spletnih strani s SEO orodji 5

Poleg tega lahko z Linkody spremljate tudi vašo konkurenco. Obvešča vas kdaj je konkurenčna stran dobila novo povezavo. Tako boste lažje do takih povezav prišli tudi vi. Dobili boste namreč vse podatke o povezavi, vključno z URL naslov.

Linkody lahko 30 dni uporabljate zastonj in je odličen tudi za testiranje vaše strani. Tudi če potem tega orodja ne boste nadgradili s plačljivo verzijo.

5. Muck Rack

To je SEO orodje, ki vam bo pomagalo pri kvalitetnih povratnih povezavah. Pridobiti povratne povezave iz dobrih, zares obiskanih spletnih strani, ni enostavno. Eden od najboljših načinov je, da vzpostavite dobre odnose s čimveč novinarji. Če najdete pravega novinarja, ki mu lahko predstavite svojo stran, trgovino, idejo, produkt, ste na dobri poti. Muck Rack vam pri tem lahko izredno pomaga, saj vsebuje podorbne informacije, ki jih je enostavno poiskati. Med drugim dobite ime in lokacijo, ime podjetja, branžo, twitter naslov, kontaktne informacije in še kaj. Kako uspešno jih boste potem uporabili, pa je seveda odvisno od vas.

6. Ontolo

To je orodje, ki vam pomaga pri skanju primernih povezav. Res je sicer, da je Ontolo plačljiv (97 USD na mesec), ampak v veliko primeri, je ta strošek hitro povrnjen. Odločitev je sicer, kot vedno, vaša. Glavna odlika tega orodja je, da vam izpiše možne povezave in sicer v zelo urejeni in pregledni obliki. Če vas naprimer zanimajo povezave z blogi, ki se ukvarjajo z vašim podorčjem, to vnesete v Ontolo in dobite rezultate izpisane v tabeli. Nato morate sami presoditi, kateri so tisti s katerimi se lahko povežeta, tako da bo za vas koristno.

Optimizacija spletnih strani s SEO orodji 6

Ontolo sicer ne zagotavlja uspeha pri vzpostavitvi povezav, vendar vam je lahko pri tem v veliko pomoč.

7. Ahrefs

Ahrefs je zelo močno SEO orodje, ki ga lahko uporabljate na različne načine. Najbolje, da preizkusite njihovo brezplačno verzijo in ugotovite, kaj je najbolj uporabno za vas. Omenila bi dve funkciji, ki sta pravzaprav vedno in za vsakogar koristni:

 • Site Explorer (raziskovalec strani). Ta naredi podroben profil povratnih povezav. Lahko ga uporabite za pregled svojih strani, lahko preverite kaj dela konkurenca. V obeh primerih so te informacije vedno dobrodošle.
 • Position Tracker (sledilec pozicije-uvrstitve). Optimizacija se ukvarja s tem, da ste čim višje uvrščeni na spletnih brskalnikih, največkrat glede na vaše ključne besede. Ahrefs vam izredno učinkovito pomaga slediti kako ste uvrščeni. In zakaj. Preverite lahko tudi kako se uvrščate na mobilnih napravah, kar je danes vse bolj pomembno
Optimizacija spletnih strani s SEO orodji 7

Ahrefs je med najbolj uporabnimi SEO orodji.

8. All in One SEO Pack - Yoast

Približno 75 milijonov spletnih strani je danes narejeno na WordPress-u. WordPress je sicer že v osnovi, iz stališča SEO, dobro zasnovan. Kljub vsemu je dobro, da uporabite še kakšen dodaten vtičnik (plugin). In med njimi ne boste našli boljšega kot je Yoast SEO vtičnik za WordPress. Je enostaven, prijazen za uporabo in daje dobre rezultate.

Skoraj 30 milijonov prenosov je doživel do danes, kar pomeni  da je največkrat naložen vtičnik vseh časov. Že to je dovolj dober podatek o tem, kako uporabne je. Ena od njegovih najboljših lastnosti je kako lahko ga prilagodite vaši spletni strani.

Optimizacija spletnih strani s SEO orodji 8

Dan ko ste ustvarili stran narejeno na WordPress-u, je dan ko si prenesite tudi Yoast vtičnik za on-site optimizacijo spletne strani!

9. Raven Tools

Raven marketinška platforma pravzaprav ni eno orodje, ampak več orodij, ki so vključena v cel paket, naprimer:

 • SEO Auditor
 • Marketing Reports
 • Keywords Research and Rankings
 • Research Central
 • Social Media

Ta so morda najbolj zanimiva za večino lastnikov spletnih strani, ampak vse skupaj vključuje več kot 20 orodij. SEO Auditor je eden najboljših na trgu. Iz množice podobnih izstopa, ker poleg podrobne raziskave in pregleda, nudi tudi natančen pregled tega, kar lahko naredite (in kako), da si izboljšate vašo pozicijo na brskalnikih. Pri tem ne gre za ugibanja, ampak natančen plan kaj morate storiti, da boste izboljšali svojo pozicijo.

Optimizacija spletnih strani s SEO orodji 9

Pri uporabi teh orodij si morate vzeti dovolj časa, da se jih naučite resnično pravilno uporabljati.

Optimizacija spletnih strani in uvrstitev na prvo stran spletnih brskalnikov

Enostavnega in kratkega repecta, ki vam bo zagotovil dobro uvrščanje na brskalnikih, ni. Ampak jasna strategija in uporaba vsaj nekaterih SEO orodij že od vsega začetka, vam bosta pri tem zagotovo pomagala. Vzemite si čas, spremljajte kaj se dogaja z vašo stranjo, kaj dela konkurenca, uporabljajte čimveč dostopnih SEO orodij in zagotovo bo spledil tudi uspeh.


Shopping Basket

Maribor
Slovenska ulica 17
2000 Maribor

Ljubljana
Kavčičeva ulica 66
1000 Ljubljana

Pošljite nam sporočilo