Spletna stran - izdelati novo ali prenoviti obstoječo 1
Spletna stran - izdelati novo ali prenoviti obstoječo 1

Izdelava nove strani ali prenova obstoječe?

Spletna stran izdelati novo ali prenoviti obstoječo

Razmišljate o tem, da bi prenovili vašo spletno stran? Morda načrtujete novo? Morda bi radi samo informirali? Mogoče tudi že veste koliko denarja boste temu namenili, ampak sedaj vas čaka izbiranje med izdelovalci spletnih strani.

Slišali ste že ogromno informacij o tem, imate tudi svoje izkušnje, če ne drugače vsaj s tem, da spletne strani obiskujete sami in veste kaj vam je všeč, kaj vas pritegne in kdaj po nekaj sekundah kliknite drugam.

Odlična spletna stran za prenovo obstoječe

Izdelave spletne strani se je potrebno predvsem pravilno lotiti. Največ pri tem lahko naredimo pravzaprav kar sami in sicer preden se bo vaša stran sploh začela zares izdelovati. Tudi z zelo omejenimi finačnimi sredstvi se da danes narediti dobro, odlično obiskano in uspešno spletno stran. Potrebno je le temu nameniti nekaj časa, energije, načrtovanja in pametnega razmišljanja.

1. Analiza

V kolikor predelujemo, želimo prenoviti ali zamenjati že obstoječo stran, najprej analiziramo našo obstoječo. Na voljo imamo kar nekaj brezplačnih spletnih orodij za analiziranje spletnih strani, ki so povsem dobra. Potrebno jih je le prilagoditi našim potrebam z ustreznimi nastavitvami. Predlagam vam, da temu namenite nekaj časa in se z analiziranjem malo poigrate. Verjemite mi, razultati vas bodo presenetili. Vsekakor pa je nujno take ugotovitve uporabiti pri načrtovanju in izdelavi nove strani.

Če sami analiz ne zmorete narediti, jih za vas opravijo lahko tudi nekateri izdelovalci spletnih strani. V kolikor načrtujete popolnoma novo stran, analizirajte kaj že obstaja, kaj vam je na teh straneh všeč, kaj bi vi želeli drugače, kje vidite vaše prednosti, kje so slabosti konkurence. Izkoristite svoje prednosti in slabosti drugih. Načrtujete svojo spletno stran tako, da bo upoštevala vse kar ste z analizami ugotovili.

2. Načrt

Brez dobrega načrta imate zelo malo možnosti, da bo vaša spletna stran dobra. Zato načrtujte! Načrtujte vse: od tega, kako bo izgledala vaša vstopna stran, do tega ali boste želeli obiskovalce obveščati po mailih, ali boste imeli blog, članke, informacije. Vse si zapišite. Zapisan načrt kasneje pripomore tudi k temu, da lahko izdelovalce spletnih strani spomnite, da so vam obljubili, da bodo to tudi storili, vprogramirali, vključili. Zapisanega načrta se je najlažje držati, tako vam, kot na drugi strani tistim, ki bodo za vas spletno stran izdelovali.

Načrt mora nujno vsebovati tudi SEO (search engine optimization). To je optimizacija spletne strani, ki bo omogočila, da boste na iskalnikih vedno na prvih mestih prve strani. SEO naj bo vključen od samega začetka, sicer boste v prihodnosti porabili mnogo, mnogo denarja, da se boste prebili na prva mesta spleta.

Spletna stran - izdelati novo ali prenoviti obstoječo 3

Načrtovanje spletne strani

3. WIREFRAME - načrtovanje pristajalnih strani

Wireframe je seveda tuj izraz, ki pa ga bodo vaši izdelovalci ( ali njihovi programerji) ves čas uporabljali. Pomeni podrobno izdelan načrt vsake posamezne pristajalne strani, ki jo bo vsebovala vaša spletna stran. Pristajalna stran je t.i. landing page- stran na kateri ‘pristane’ obiskovalec, ko pride na vašo stran. Glede na to od kje bo obiskovalec dostopal do vaše spletne strani, bo ‘pristal’ morda na vaši vstopni ali domači strani, lahko se bo znašel na strani, kjer so navedene kategorije, morda na strani ene same kategorije.

Odlične spletne strani imajo več pristajalnih strani, ki so domiselno, privlačno in podrobno izdelane.

Vse te strani morajo biti podrobno izdelane. Pri tem bo v veliko pomoč načrt, kjer bo zapisano kaj vse morajo take strani vsebovati. Tu se boste odločali o tem, kje na vsaki strani bo kaj pozicionirano, kje bo tekst in kako dolg bo lahko, kje bodo fotografije, kako velike bodo in podobno. Wireframe vam bodo pripravili izdelovalci spletnih strani oziroma njihovi programerji.

KONTAKT

Lahko pomagamo?

Poskrbeli bomo, da bo vaša stran prilagojena uporabnikom na različnih napravah

4. Grafična podoba strani

To je točka pri kateri je dobro uporabiti in upoštevati oblikovalce. Izdelovalci spletnih strani imajo svoje in vam bodo pri tem pomagali. V tej fazi se boste odločali o barvah, o vrsti pisave, velikosti črk in veliko drugih podrobnosti, ki bodo vplivale na končni izgled spletnih strani. Sodelujte z izdelovalci, upoštevajte strokovnjake, upoštevajte pa tudi kar ste tudi sami ugotovili v analizah (tistih, ki so omenjene pod točko 1). Grafična podoba vpliva na prvi vtis, ki ga obiskovalec dobi, ko obišče vašo stran.

Naj bo vaša spletna stran privlačna, drugačna, zanimiva, sveža, ampak tudi pregledna in enostavna.

5. Programiranje

Ko so določene vse podrobnosti o vaši spletni strani, ji je potrebno vdahniti življenje- jo sprogramirati. O tej fazi, če niste sami programerji, ni kaj veliko povedati. V kolikor ste pripravili dober načrt in dobro sodelovali z izdelovalci strani, bo konči izdelek tak kot ga pričakujete in bo tudi uspešen na spletu, prijazen do obiskovalcev in resnično uporaben.

Spletna stran - izdelati novo ali prenoviti obstoječo 4

6. Priprava vsebin

Sicer je priprava vsebin tukaj uvrščena na zadnje mesto, vendar je v resnici zadnji trenutek, da začnete pripravljati vsebine v fazi wireframov in grafične podobe. Takrat  že veste, kje so teksti potrebni, kako dolgi morajo biti, kam bodo umeščeni. Najbolje je s pripravo vsebin pričeti takoj, ko boste začeli resno razmišljati o novi spletni strani.

Zakaj? Ker je vsebina danes spletni kralj! Brez dobre vsebine se boste izgubili v množici podobnih strani in podobnih ponudnikov. Vsebina je nekaj v kar se danes splača vložiti denar. Dobro pripravljena, taka, ki upošteva tudi SEO, bo najbolj zaslužna, da vas bodo obiskovalci na spletu našli, da bo vaša stran ne samo obiskana, ampak tudi brana.

Dobra vsebina se ne napiše čez noč, zato si zanjo vzemite čas. Če znotraj svojega podjetja nimate primernih ljudi, najemite zunanje sodelavce. Danes vam bodo nekateri izdelovalci strani nudili tudi to možnost. Morda vam bo prav to pomagalo pri izbiri ponudnika. Tisti, ki imajo znotraj svojega osebja ne samo programerje in oblikovalce, ampak tudi pisce, zelo dobro vedo, kaj je danes potrebno za izdelavo res odlične spletne strani. Tudi ta podatek naj vam pomaga pri izbiri izdelovalca spletne strani.


Shopping Basket

Maribor
Slovenska ulica 17
2000 Maribor

Ljubljana
Kavčičeva ulica 66
1000 Ljubljana

Pošljite nam sporočilo