Nazaj

OPENCART ADMINISTRACIJA

Napredni urejevalnik datotek

V administracijo OpenCart trgovine smo vgradili nov urejevalnik datotek. Podobno kot prejšnji, ima ta vse osnovne funkcije. Dodanih pa je kar precej novih.

Na levi strani lahko vidimo gnezdo vseh map, kar pripomore k lažji navigaciji po gnezdenih mapah na strežniku, na desni strani pa je prikazana vsebina izbrane mape v gnezdu.

Na vrhu se nahaja orodna vrstica. V njej so poleg osnovnih funkcij (naloži datoteko, izbriši, kopiraj, dupliciraj, izreži, skrij, preimenuj, …) tudi naprednejše funkcije. 

Napredni urejevalnik datotek
Napredni urejevalnik datotek

Urejanje slik

Dodane so funkcije za urejanje slik.

OpenCart - Napredni urejevalnik datotek 1 – Ob kliku na to ikono se vam bo odprlo okno za rotacijo slike in spremembo velikosti.

Urejevalnik slik

V zavihku »Resize« lahko spremenite velikost slike tako, da ročno vpišete višino in širino v enoti pikslov (px). Spremenite lahko tudi vrednost »quality«, kar procentualno zmanjša kvaliteto in hkrati velikost slike. Po želji lahko iz spodnjih predlog (Presets) izberete že v naprej določene velikosti slik.

Zavihek »Crop« je namenjen obrezovanju slike. To orodje je smiselno uporabiti, ko želimo iz roba ali kota slike odstraniti kakšno motečo ikono, logotip ali napis. Smiselna uporaba orodja za obrezovanje je tudi, ko želimo spremeniti razmerje slike (Na primer v podolgovato, ko želimo iz slike ustvariti banner).

V zavihku »Rotate« pa lahko sliko zavrtimo za poljubno število stopinj, da ustreza namenu predstavitve slike.

Ko prenehamo urejati lahko stisnemo gumb »Apply« in vse spremembe se bodo shranile v trenutno datoteko, ki jo urejamo. V primeru, da želimo trenutno datoteko ohraniti nespremenjeno, pa lahko kliknemo gumb »Save as« in shranimo spremembe v duplikat originalne datoteke.

Napredno urejanje slik

Ob kliku na ikono na naslednji sliki, nam je ponujena možnost naprednejšega urejanja slik. 

OpenCart - Napredni urejevalnik datotek 2

Ponujeni sta dve orodji:

TUI Image editor

Dodajanje filtrov sliki, obrezovanje, zrcaljenje, rotacija, risanje po sliki, dodajanje osnovnih geometrijskih oblik, dodajanje ikon, dodajanje besedila, velikost in kvaliteta slike.

Photopea

Naprednejši urejevalnik slik. Podoben je orodju Adobe Photoshop in nudi skoraj vse enake funkcije za urejanje slik, le da deluje kar na spletu in tako ni potrebne lokalne namestitve.

Stiskanje

OpenCart - Napredni urejevalnik datotek 3  – S klikom na to ikono lahko več datotek dodamo v skupni arhiv. Izbiramo lahko med formati TAR, GZIP, BZIP in ZIP.