Nazaj

OPENCART ADMINISTRACIJA - KATEGORIJE

Kako urediti kategorije v OpenCart trgovini

V trgovinah imamo pogosto opravka z velikimi količinami različnih artiklov zato je kategorizacija artiklov zelo pomemba.

Rubrika, kjer v OpenCart trgovini upravljate s kategorijami in artikli so poimenovali »Katalog«. Locirana je v navigaciji administracije in sicer kot element v glavnem stranskem meniju. Kategorije so »kazalo strani« spletne trgovine v katere so razporejeni artikli. Kupce usmerjajo do artiklov znotraj posamezne kategorije. Pri dodajanju artiklov v trgovino, boste posamezen artikel morali dodeliti vsaj v eno kategorijo, zato priporočamo, da si strukturo kategorij pripravite v naprej in artikle sproti razvrščate v posamezne kategorije spletne trgovine.

Izdelki v kategoriji
Razporedite izdelke v smiselne kategorije

Olajšajte si delo in obdržite strukturo trgovine pregledno tako, da si strukturo kategorij in podkategorij prej zapišete na papir ali npr. v Excel razpredelnico. Excel ali podobno orodje je zelo praktično, saj lahko v tabelah gradite strukturo (vsak stolpec naj predstavlja nivo) in jih po potrebi tudi enostavno prestavljate z Izreži/Prilepi funkcijo. Ko gradite strukturo kategorij v spletni trgovini se postavite v vlogo kupcev in določite kategorije tako kot predvidevate, da bodo za njih najbolj logično razporejene. Struktura je zelo pomembna tudi z vidika SEO optimizacije trgovine. Če dodate artikel brez kategorije, bo kupec lahko do artikla dostopal le, če ga bo našel s pomočjo iskalnika.

Katalog: Kategorije

Za dostop do strani kategorije v administraciji, se postavite na katalog in nato v meniju izberite kategorije. Preusmerjeni boste na seznam kategorij. Na seznamu kategorij lahko urejate, vstavljate ali izbrišete kategorije. Da izbrišete kategorijo enostavno označite kvadratek pred nazivom kategorije in pritisnite rdeč gumb »Izbriši« desno zgoraj. Če kliknete gumb »Uredi« v stolpcu »Dejanje« boste preusmerjeni na obrazec kjer boste lahko spreminjali podatke kategorije. S klikom na gumb »Dodaj novo« boste ustvarili novo kategorijo.

OpenCart V3 - Kategorije 1
Play Video

Ustvarite novo kategorijo

Preden se naučite kako dodajati artikle, morate razumeti kako ustvariti kategorijo v OpenCart trgovini za posamezne artikle. Kategorija artikla je bistvena organizacijska funkcija za strukturo spletne strani. Vsaka kategorija v spletni trgovini ima svoj prostor, ki kupcu prikazuje razpoložljive artikle za to kategorijo. Organiziranje artiklov v kategorije je pomembno za navigacijo spletne strani, kot tudi administracijo. Kategorije pomagajo lastniku trgovine spremljati posamezne artikle znotraj posamezne skupine artiklov, prav tako pa bodo kupci lažje brskali in iskali artikle po dobro zasnovani strukturi kategorij. Preden vnesete artikle v spletno trgovino, razmislite v katere kategorije jih boste razporedili. Organizirajte kategorije tako, da bodo uporabniki brskali tudi med artikli, ki bi jih lahko zanimali. Da ustvarite novo kategorijo pojdite pod Katalog > Kategorije. Kliknite na gumb z ikono »+«  v zgornjem desnem kotu ekrana in preusmerjeni boste na stran kjer boste s pomočjo obrazca ustvarili novo kategorijo.

Splošno

 • Ime kategorije je naziv kategorije, ki je obiskovalcem strani prikazan v navigacijskih menijih.

 • Opis je tekst, ki je viden uporabnikom spletne trgovine pod nazivom kategorije. Omogoča opis kategorije, vnos slik ali drugih HTML elementov.
 Pri nekaterih grafičnih zasnovah ta segment ni viden, a se ga lahko na željo naročnika doda.

 • Meta oznake in opisi služijo za SEO optimizacijo kategorije. Meta naslov je naslov spletne strani kategorije (Page Title), ki jo iskalci (Google, Yahoo,…) prikazujejo v svojih rezultatih iskanja. SEO Heading Title je naslov, ki je na strani kategorije prikazan kot naziv kategorije (če želimo kategorijo poimenovati drugače, kot smo jo poimenovali za navigacijske menije). Tags ali značke kategorije so ključne besede kategorije, ki se prikazujejo pod opisom kategorije in povezujejo druge kategorije z enakimi ključnimi besedami. Meta opis je do 160 znakov dolg opis, ki ga iskalci prikazujejo pod naslovom spletne strani v svojih rezultatih iskanja. Meta ključne besede so od posodobitve Google Penguin alogaritma brez pomena in jih ni potrebno več vpisovati. Uporabljajo pa jih še nekateri drugi iskalniki.

Podatki

 • Kategorije so razdeljene v hierarhično strukturo, z nadrejeno kategorijo na vrhu. Če želite kategorijo ustvariti znotraj nadrejene kategorije (podkategorija) kliknite v polje »Nadrejena kategorija« ali pričnite tipkati ime nadrejene kategorije. Nadrejeno kategorijo izberite iz ponujenega seznama obstoječih kategorij. V kolikor kategorija nima nadrejene kategorije, pustite  polje prazno.

 • Filtri omogočajo filtriranje artiklov znotraj kategorije po posameznih v naprej določenih parametrih. Da boste lahko filtre dodelili kategoriji, jih morate najprej ustvariti v rubriki Katalog > Filtri. Za dodelitev filtrov kategoriji pričnite tipkati ime filtra v polje »Filtri« in jih izberite (lahko več) iz ponujenega seznama.

 • Če preko administracije upravljate več trgovin na različnih domenah, potem lahko v polju Trgovine  izberete v kateri trgovini se naj kategorija prikazuje.

 • V polje SEO vpišite v željeni URL naslov kategorije. To polje je namenjeno optimizaciji strani na spletne iskalnike kot so Google, Bing, Yahoo,… URL naslov mora biti unikaten in ne sme vsebovati posebnih znakov ali presledkov!

 • Slika kategorije je prikazana kot izpostavljena slika. Kliknite na sliko in nato gumb »Uredi« za dodajanje nove slike ali rdeči gumb »Izbriši« za odstranitev obstoječe slike. Podrobnosti glede urejevalnika slik so opisane v ločeni rubriki »Urejevalnik slik«. Pri nekaterih grafičnih zasnovah slika kategorije ni prikazana, a se jo lahko na željo naročnika doda.

 • Če obkljukate opcijo »Zgoraj« bo kategorija obiskovalcem prikazana v glavi vaše spletne trgovine (meni). V kolikor opcije ne izberete, bo kategorija vidna samo v levem stolpcu na nivoju artikla. Nekatere grafične zasnove spletne trgovne ne uporabljajo osnovnih elementov OpenCarta in lahko prikazujejo kategorije v meniju na drugačen način.

 • Stolpci omogočajo določitev števila prikazanih podkategorij v posamezni kategoriji. Nekatere grafične zasnove ne uporabljajo tega elementa OpenCart administracije in imajo za prikaz kategorije v meniju spletne trgovine drugačno rešitev.

 • Vrstni red kategorije je določen po abecednem vrstnem redu. Če kategorijam dodelimo številčne vrednosti, bodo le te razvrščene po številčnem vrstnem redu od kategorije z najnižjo do kategorije z najvišjo številko. Ta funkcionalnost je odvisna od grafične zasnove trgovine in se jo lahko nastavlja tudi kako drugače.

 • Status določa ali je kategorija vidna v spletni trgovini ali samo v administraciji.

Razporeditev

V zavihku »Razporeditev« je mogoče spreminjati prikaz kategorije v posameznih segmentih OpenCart trgovine in v večini primerov ni v uporabi – zadostujejo splošne nastavitve.